“Egyénként egy csepp vagyunk. Együtt: óceán.”

– Ryunosuke Akutagawa

Részt vállalnál az emberiség legnagyobb
környezeti kihívásának megoldásában?

Ültetjük

ÜLTETJÜK

Feldolgozzuk

FELDOLGOZZUK

Építjük

ÉPÍTJÜK

"

Ültetjük

Az ipari kender reneszánszát éljük. A bolygónk legtöbb éghajlati övezetében 4-6 hónap alatt megtermő növény az azonos területen ültetett fa-fajtáknál lényegesen több szén-dioxidot köt meg, ezért megalapozottan lehet a jövő(nk) építőanyaga.

Napjainkra világossá vált, hogy a műanyagokat sokkal jobban meg kell becsülnünk, mint idáig tettük, mert a legősibb komposztálás kőolajából végesek készleteink, drága és környezetterhelő az előállítás, és a műanyagok lebomlása is túl sokáig tart. Nem beszélve az eltakarításukról. Ezzel szemben az ipari kenderből kis modern túlzással bármit is (tízezres nagyságrendben) lehet gyártani: a Levi’s a pamut kb. tízszeres környezetterhelése miatt használ egyre több kendert, a BMW autók szigetelő-anyagaként, de papírgyártáshoz sem kellene annyi fát kivágni – és folytathatnánk. Érdemes utánanézni és odafigyelni a témára! Az Egyesült Államokban nemrég újra engedélyezték a kendertermesztést (amit annó a műanyag-ipar felfutásával párhuzamosan betiltottak) – és folyamatban van a US “hemp building code” elfogadása is.

A kenderbetonnak csak a nevében van beton. Ipari kender-szár aprítéka, meszes adalék és víz alkotja, környezeti szén-dioxid megkötésével szilárdul, idővel betonkeménnyé. Szakemberek egyetértenek abban, hogy a kenderbeton a legideálisabb építőanyagunk: kiváló a hő és hangtechnikai szigetelése, páraáteresztő, penésznek és gombásodásnak ellenálló, éghetetlen, természetes. Olcsón, helyben előállítható is lesz, ha sokan termesztjük és a feldolgozásban együttműködünk.

Régen Magyarország kender-termesztő nagyhatalom volt, de a rendszerváltás idejére az egykor virágzó iparág teljesen visszaszorult. A fogyasztói társadalmak világszerte telítődtek a fenntarthatatlan, egyszer használatos mentalitástól és annak materiális hozadékaival – ez is adja a kender természetes visszatérésének lehetőségét.

Általánosságban elmondhatjuk, hogy egy 100nm-es kender-épület építéséhez 1-2 hektárnyi területen kell kendert ültetni. Terveink között szerepel, hogy pontosan dokumentáljuk ennek anyag-igényét és költségeit, ezzel is segítve, hogy többen helyben termesztett anyagból építhessük otthonainkat.

Feldolgozzuk

A kenderháncs a mai napig a kötél-ipar egyik meghatározó forrása. A kenderfeldolgozás különleges eszközhasználatot igényel, mivel a nem megfelelően tervezett eszközökre rátekeredő háncs komoly hidraulikus rendszereket tett márt tönkre. Évek óta érvelünk amellett, hogy meg kell teremteni annak lehetőségét, hogy a kisgazdák termelését mobil feldolgozó-egységek segítsék, közvetlenül a termőhelyek közelében. Ezáltal valósulhat meg az a modell is, hogy a helyben termett kenderből helyben feldolgozott és felhasznált építőanyag szülessen. A Kenderbetonjurta alapvetően építő szándékú, de látjuk, hogy mennyire sokrétűen lehet hasznosítani az ipari kendert, ezért támogatni kívánunk egyéb környezettudatos, tiszta célokat is, a feldolgozással az élen.

Építjük

“A jurta maga a világmindenség. Szabályos kör alakja leképezi a teremtett világot. Körben a kerege mindig natúr színű marad, mert az jelképezi a Földet. A tetőrudak alsó része mindig sárga színű, ahogy a Nap sugarai érintik a Földet. A felső részük mindig kék színű, ez az Ég színe. A karika vagyis tündök: maga a tündöklő Nap, mindig piros.” – Fehérnép

Meggyőződésünk, hogy a kör-körös, ciklikus, ismétlődő mintákból tanulhatunk, sőt – tanulnunk szükséges. Látva a műanyagipar és a fogyasztói társdalmak globális fenntarthatatlanságát, egyre többen keressük, hogyan élhetnénk harmonikusabban egymással és környezetünkkel. A mi válaszunk erre az, hogy cselekvően törekszünk egy harmonikusabb világot építeni, a régi-új ipari kenderből. Ennek a világnak a szimbólumai kör alakúak, mert össze kell fognunk, hogy ezt megteremtsük és megmutassuk. Aztán már mindenki úgy építi a maga “világát”, ahogy tudja és kívánja.

Az első Kenderbetonjurta 11m hasznos belső átmérőjű, nettó 90 négyzetméteres családi otthonként lett megálmodva. Ennek terveit ismerteti részletesen a Galéria, és az a célunk, hogy első körben ez épüljön meg, hiszen ez egy már statikailag is megtervezett épület.

Célunk, hogy ez az épület egyszerre legyen természetes, ésszerű, igényes, költséghatékony – és közösségi. A közösségit kifejtjük, a többi beszéljen magáért. A jurtaépítési technikánkat megosztjuk és folyamatosan törekszünk arra, hogy új praktikákkal mindig közelebb kerüljünk közös, ötös célunkhoz.

A 11 méteres belső átmérőjű Kenderbetonjurta részletes paraméterei itt elérhetőek. Viszonyítási alapként annyit, hogy magas lehet ez az ár egy önkezű, önálló építésben. Az alapító – informatikus háttérrel – beletanul az építőiparba, ezért ezek a költségvetési tételek cizelláltabbak lesznek – ezt azzal is segíteni tervezzük, hogy befogadjuk mások tapasztalatát és megvalósítási költségeit.

Építő partnerünk Horesnyi Béla, aki Magyarország kender-építő apostolaként a Kenderbetonjurta születését is inspirálta.
Kalákás építéseket tervezünk, hogy kicsik és nagyok tapasztalatot szerezhessenek abban, hogy az otthonteremtés lehet természetesebb, könnyebb. A következő generációknak akár játék!

A Kenderbetonjurta elsődleges céljai

$

Látogatóközpont

Építsünk egy bemutató közösségi teret, ami építés közben és után is látogatható, tiszta közösségi célokat szolgál.

$

Erdei iskola

Alkossunk kisebb kenderbetonjurtákat gyermekekkel közösen, nyári táborokban. Éljük át együtt, hogy az otthonteremtés lehet játék!

$

Mintagazdaság

Látogatható, természetközeli kender-termesztő és hasznosító gazdaság, ahol a témával kapcsolatos tudás összeér.

$

Otthon, közösségi tér

Építsünk újragondolt jurtákat világszerte! Stabil, egészségesen lélegző, kiválóan szigetelő falazattal, a legmagasabb igényeknek is megfelelő esztétikummal és műszaki tartalommal, de alapvetően természetes megoldásokkal, melyek gyógyítják környezetüket. Talajcsavarokra telepítve, modulárisan összerakhatóan és szétszedhetően bizonyos típusok bírják még a vándor életformát is!

Töltsd ki az alábbi űrlapot, ha csatlakoznál! 

Kör

A kör szimbolikája a legtöbb kontextusban a harmonikus egységet és az összefogást hordozza. Összefogásunk a kender felkarolásában, a cselekvő, építő közösségben, megépített szimbolikus épületekben válik kézzelfoghatóvá.

Értékrendünk az évkörökhöz illeszkedően tisztult le: égövünk négy-évszakos természetes körforgása azt is tanítja, hogy megfontoltan érdemes magokat vetnünk és gondoznunk, hogy abból a természet termést érlelhessen.
A Kenderbetonjurta közössége ezzel összhangban a céljainkhoz vezető, egymást segítő, egyelőre önkéntes munkán alapul. Mindannyian hozzátesszük, amit épp tudunk, amire éppen szükség van, és keressük a továbblépéshez és az építéshez szükséges anyagi forrásokat is. Neveztünk például a világ legnagyobb szén-dioxid csökkentő versenyén, az XPRIZE Carbon Removal pályázaton is. Te is tudsz valamit adni, amivel hozzájárulnál a céljaink megvalósításához?
Várunk körünkbe!

Csatlakozz cselekvő közösségünkhöz az űrlap kitöltésével, hogy kenderépítéssel tartósan és természetes, egészséges módon
kössünk meg minél több szén-dioxidot!

Töltsd ki a fenti űrlapot,
várunk körünkben!

Anyagilag is támogatnád a projekt megvalósulását?
Felajánlásodat hálával fogadjuk, és felelősen hasznosítjuk.

Néhány kiemelt támogató:

Csong An Szunim
Csong An Szunim

Horesnyi Béla és Mohai Attila
kenderház építés

Csong An Szunim

Dénesné Szász Gyöngyvér
térrendezés

Csong An Szunim

Rózsár Péter
talajmechanika

Csurgai Zsófia Kunigunda

Csurgai Zsófia Kunigunda
Kunido Vibe