Kíváncsi vagy további részletekre és az ipari kenderben rejlő lehetőségekre?

Gyakran Ismételt Kérdések összeállításunkból sok kérdésre választ kaphatsz.

Maradt még kérdés, vagy lett új? Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Milyen jellemzői vannak az ipari kendernek, kenderbetonnak?

Kiemelkedően sokrétűen hasznosítható növény és gyorsan megterem a világ legtöbb részén. Több szén-dioxidot köt meg, mint a felnőtt erdők.

Az ipari kenderben mi jövőnk építőanyagát látjuk! A kenderbetonnak csak a nevében van beton, kenderszár-apríték (törek), meszes adalék és víz alkotja. Kiválóan szigetel (hő és akusztikusan is), a meszes adalék miatt antiallergén és nem telepszik meg benne rovar vagy penész. Pára-áteresztő és kiegyensúlyozó tulajdonságai szintén rendkívül egészségesek. Térfogat / tömeg aránya ideális hőtárolóvá teszi. Éghetetlen. És ráadásul a környezetét gyógyítja, mert rengeteg CO2-t zár a falakba!

Még több infót minderről ebben a blogbejegyzésben találsz

Kender? Mér' nem szívjuk el?!

Szívás helyett mi egy építő jövőképet erősítünk! 🙂

Nem foglalunk állást fű-kérdésben. Látjuk több aspektusát, több nézetből – és meghagyjuk a kérdést a szakembereknek. Mi az építésre összpontosítunk!

Az ipari kender szabadon termeszthető. Régen Magyarország kender-termesztő nagyhatalom volt, a műanyag-ipar felfutásával szorult vissza. Ma már belátjuk, hogy a műanyagokat jobban meg kell becsülni, minthogy egyszeri használat után eldobjuk.

Mit akarunk mi valójában?

Számszerűsített tömegbázist a kenderépítéshez – ennek számlálója: 1 EUR/fő.

Gyermekeink élhetőbb jövőjéért cselekszünk, szó szerint egy egészségesebb Bolygót építünk, melyben a kender a jövőnk természetes építőanyaga.

A kormányzatok számolhatnak a számszerűsített tömegbázissal, mint építő  közösséggel. A vállalt klímacélok elérésében segíthetik a kendertermesztés és feldolgozás felfuttatását, építtetők carbon-kredit támogatását.

Mennyi szén-dioxidot köt meg?

Az ipari kender 12-20 tonna CO2-t köt meg hektáronként (ez több, mint a legtöbb érett fafajta), miközben a kender 4-6 hónap alatt megterem. Ehhez adódik a kalcifikációnak hívott, a kenderbeton szilárdulásáért felelős folyamat további CO2 megkötése.

Az ipari kender a regeneratív, vagyis a környezetét gyógyító építészet kiemelkedő, természetes alapanyaga.

Hogy néz ki a kenderbeton?

Szerintünk már önmagában is nagyon jól néz ki! Betonkeményre szilárdult, fa-apríték textúrájú kender-szár-belső (törek), rücskös megjelenésű, bézs-barnás-szürkés szín-árnyalatú, meszes-adalék és víz hozzáadásával szilárduló, meszes illatú keverék. 

 

Így néz ki a natúr színezett kenderbeton. (Courtesy of Rocky Mountain Hemp Build)

 

 

 

Miért érdemes kenderbetonból építeni, mi a különbség?

Az energia-ár krízisre válaszul épületeink egyre jobban szigeteltek. Sajnos ritkán számolunk azzal, hogy például a beépített szigetelőanyagok előállítása, élettartama, és későbbi megsemmisítése milyen környezetterheléssel jár, nem is említve a lélegzésétől megfosztott, penészedő falakat!

Kenderből CO2 megkötésével és energiatakarékossággal gyógyító épületeket építünk, melyek ökológiai lábnyoma akár carbon-negatív is lehet!

Ki épít nekem egy nagyszerű Kenderbetonjurtát?

Közösségünk örömmel megépíti újrgondolt, szilárd falazatú, kiválóan lélegző, rágcsáló és penészmentes, nagyszerűen szigetelő jurtádat. Elképzeléseid szerint, kb. 700e Ft/nm-től induló áron!

Sőt, a világ legnagyobb CO2 versenyén (XPRIZE Carbon Removal) is nevezünk az első épülettel!

Forráshiánnyal indulunk, addig is mindenkinek felhívjuk a figyelmét a regeneratív építés fontosságára, hogy hamarabb elérjük azt az áttörést, mint anno például a gipszkarton-lapok elterjedése hozott!

Mennyire tartós egy kenderbeton épület szerkezetileg?

A fából, acélból vagy betonból készülő gerinc-szerkezet alapvetően meghatározza egy épület tartósságát.

A kenderbeton önmagában falazó és szigetelőanyag, úgy szilárdul, hogy teljes életciklusára (csak néhány száz éves minta van, ez elég jól hangzik) CO2-t zár magába a levegőből, miközben a legegészségesebb építőanyagunk. Szétszórva sem terheli környezetét, idővel lebomlik.

Hogyan dolgozunk?

Ültetjük

ÜLTETJÜK

Feldolgozzuk

FELDOLGOZZUK

Építjük

ÉPÍTJÜK

Kör

A kör szimbolikája a legtöbb kontextusban a harmonikus egységet és az összefogást hordozza. Összefogásunk a kender felkarolásában, a cselekvő, építő közösségben, megépített szimbolikus épületekben válik kézzelfoghatóvá.

Értékrendünk az évkörökhöz illeszkedően tisztult le: égövünk négy-évszakos természetes körforgása azt is tanítja, hogy megfontoltan érdemes magokat vetnünk és gondoznunk, hogy abból a természet termést érlelhessen.
A Kenderbetonjurta közössége ezzel összhangban a céljainkhoz vezető, egymást segítő, önkéntes munkán alapul. Mindannyian hozzátesszük, amit épp tudunk, amire éppen szükség van, és keressük a továbblépéshez és az építéshez szükséges anyagi forrásokat is. Neveztünk például a világ legnagyobb szén-dioxid csökkentő versenyén, az XPRIZE Carbon Removal pályázaton is. Te is tudsz valamit adni, amivel hozzájárulnál a céljaink megvalósításához?
Várunk körünkbe!

Csatlakozz cselekvő közösségünkhöz az űrlap kitöltésével, hogy kenderépítéssel tartósan és természetes módon kössünk meg minél több szén-dioxidot!

Töltsd ki űrlapunkat,
várunk körünkben!

Anyagilag is támogatnád a projekt megvalósulását?
Felajánlásodat hálával fogadjuk, és felelősen hasznosítjuk.