Összefoglaló

$

Vállalásokat tettünk épített környezetünk 35%-os CO2 terhelésének csökkentésére, de kevés az elérhető, cselekvő, természetes lehetőség

$

Az ipari kender több szén-dioxidot köt meg és lényegesen gyorsabban nő, mint a fák

$

Tudunk környezetüket gyógyító épületeket építeni? Összegzett termesztő és abból építő (egyelőre szándék!) potenciálunk megmérettetik a világ legnagyobb klímaváltozást kiegyensúlyozó erőfeszítésében

$

Forrást gyűjtünk egy prototípus épület megépítéséhez és az alábbiakban ismertetett tervek megvalósításához

$

Lelkes csapatunk együttműködik a következő generációkért. Csatlakozol hozzánk?

 

Háttér – Öleljük át a Bolygót

Az ENSZ Klímaváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) szerint klíma-válsághelyzetben vagyunk. A legkritikusabb környezeti kihívások között szerepel szén-dioxid kibocsátásunk, melyhez a hagyományos építőanyagok használata révén az építőipar erőteljesen hozzájárul. A 2015-ös Párizsi Megállapodás 45%-os kibocsátás-csökkentést tűzött ki célul 2030-ig. Bolygónk életre és lakhatásra alkalmas megőrzése érdekében rendkívül fontos az együttműködő cselekvés.

Kenderbeton – jövőnk Regeneratív, Carbon-Negatív építőanyaga

Az ENSZ Különkiadása az Ipari Kenderről (16. szám) szerint ez a sokoldalú növény számos helyen termeszthető a világban és több CO2 megkötésére képes, mint az erdők. A kendert évezredek óta, világszerte használtuk a műanyagok térhódítása előtt. Bár a “kenderbeton” kifejezés betont jelöl, csak kender-szár apríték, meszes kötőanyag és víz alkotja. Carbon-negatív, regeneratív építőanyag, ami a levegőből megkötött szén-dioxiddal szilárdul, betonhoz hasonló szilárdságot, kiváló szigetelést, tűzállóságot, egyedi nedvességszabályozást, penész- és kártevőriasztó tulajdonságokat biztosít.

Jurta – a Körök erősítik az Együttműködést. A Szimbólumok segítik a Változást

A jurták, természetközeli életterekként, napjainkban sok országban újjászületnek. A Kenderbetonjurta újraértékeli ezt az örökséget, hogy fenntarthatóbb épületeket alkosson, a WGBC (Nemzetközi Zöld Építőipari Tanács) ajánlásainak megfelelően: együttműködés, kommunikáció, oktatás, innováció, gyorsítás és szabályozás. A Kenderbetonjurta, a kender építőipari együttműködése köré szerveződve, korai résztvevője az XPRIZE Carbon Removal, a világ legnagyobb, az emberi szén-egyensúly helyreállítására törekvő törekvésének.

Kenderbetonjurta – egy egészségesebb Bolygó építésén dolgozunk

  1. Sürget az idő, hogy a Kenderbetonjurta prototípusát megépítsük: közösségi finanszírozást, pályázatokat, pártfogó támogatásokat gyűjtünk, az építést közösségi formában látogathatóvá tesszük.
   2. Célunk egy győztes koncepció bemutatása az XPRIZE Carbon Removal versengésben, egy fenntarthatóbban építő együttműködéssel.
   3. Célunk, hogy felhívjuk a figyelmet épített környezetünkre: a globális CO2-kibocsátás 35%-a az épületekhez kapcsolódik, beleértve az anyaggyártást, építést és az üzemeltetést is. Az épületek életciklusának végén környezetünket tovább terheli a keletkező – sok esetben veszélyes hulladék. A kenderbetonnak ezzel ellentétben nincs környezetterhelő hatása.
   4. Víziónk magába foglalja ipari kender farmok létrehozását, és skálázható feldolgozó gépek telepítését a helyben termelt, természetes és carbon-negatív építőanyag számára.
   5. Elkötelezettek vagyunk az épületek környezeti lábnyom tanúsítványainak kidolgozásában, hasonlóan az energiatanúsítványokhoz. Ehhez a mintát az XPRIZE pályázathoz szükséges átfogó CO2-dokumentáció adja.
   6. Törekszünk a természetes építési ökoszisztémák gyors elterjesztésének elősegítésére világszerte, amelyek együtt Gigatonnányi CO2-t képesek épületek falazatába zárni. Lehet a Kenderbetonjurta a Föld gyógyítására irányuló építő erőfeszítések szimbóluma?
   7. Az ipari kender-termesztés és carbon-negatív épületek CO2 cash-credit támogatásban részesüljenek.
   8. Kormányok és szervezetek segítése a 2030-ig tartó NetZero építési célok elérésében.

Motiváció

Több mint 20 évnyi informatikai vezetői tapasztalattal mindig szenvedélyesen érdekelt a minőségfejlesztés. A Kenderbetonjurta egy rendkívüli életszakaszban vált szívügyemmé, hogy múltbeli hibákat meghaladva megépítsem természetközeli családi otthonunkat.