Wikipédia definíció: “Paradoxon alatt állítások olyan halmazát értjük, amelyek ellentmondásra vezetnek, vagy a józan észnek ellentmondó következtetés vonható le belőlük. A híres paradoxonok mögött megbújó kétértelműségek, következtetési hibák és ki nem mondott, hibás feltételezések tudatosodása számos tudományosfilozófiai és matematikai felfedezéshez vezetett.”

Pénteken, április 22-én, a Föld napján kihirdették az XPRIZE Carbon Removal első körös díjazottjait. A Kenderbetonjurta ezúttal nem nyert támogatást. Azért találom érdekesnek, mert egyik oldalról ezerrel kongatjuk a vészharangot, hogy visszavonhatatlanul elkésünk az életünk természettudatos átalakításával, és később ez sokkal jobban fog fájni. Másik oldalról nem látok olyan öteleteket, melyek “crowdsourcing” bázisúak, azaz mindenkinek lehetőséget adnának arra, hogy részt vállaljanak a klímahelyzet kiegyensúlyozásában. Nem azért, hogy ez az ötlet nagy nóvumot tartalmazna. Épp az ellenkezője: a Bolygó legtöbb éghajlatán, a legszélesebb rétegek részére elérhető lehet.

Másféleképpen megfogalmazva: egyik oldalról számtalan hír, tudományos cikk lát napvilágot az ipari kender jótékony hatásairól, többek között arról, hogy építőanyagként képes a falakba zárni rengeteg légköri CO2-t, ugyanakkor verhetetlen képességei vannak. A másik oldalról sem az IPPC (nemzetközi kormányközi klímaváltozást kutató szervezet), sem az XPRIZE Carbon Removal verseny nem foglalkozik a témával.