Világszerte egyre többen egyetértünk abban, hogy fordulópontnál vagyunk: változnunk és változtatnunk kell, hogy otthont adó bolygónkat élhetően hagyjuk hátra az utánunk következőknek. Természetpusztító széndioxid kibocsátásunk közmegállapodás szerint az egyik legégetőbb probléma.

https://fundrazr.com/hempcreteyurt

46 éves informatikus mérnök-tanárként a tízéves érettségi találkozón mindenkit megleptem a váratlanul feltörő kijelentéssel, hogy 20 év múlva campinget vezetek majd. Visszatekintve világosan látható, hogy lassan elfordultam az informatikától, valami nagyobb ügyet keresve, amivel kicsit a Földet tehetjük jobbá. Röviden bemutatom elképzelésem.

Mostanában érni látszik egy harmadik évezredi zöld forradalom: az egyszer használatos műanyagok alternatívájaként, 3D nyomtatott eszközökként, autógyártásban, papír, textil- és építőiparban – szakértői mérések alapján az ipari kender a felnőtt erdő széndioxid megkötésének többszörösét hozza mindössze 4-6 hónap alatt, évente megújulóan. Az ipari kender a Földet rendkívül sokrétűen gyógyítani képes növény, amiben Magyarország világszínvonalú mennyiséget és minőséget is termesztett egy emberöltővel ezelőtt. A kenderszárból meszes adalék és víz hozzáadásával készül a kenderbeton – mely csak nevében beton, valójában egy széndioxidot megkötő, ezáltal belső kristályszerkezetet kialakító, betonkeménységűre szilárduló, kiváló tulajdonságokkal bíró természetes, környezetünket gyógyító építési anyag.

Egyetérthetünk abban, hogy a körforma az összefogást támogatja. A jurta, őseink nomád sátor örökségeként manapság reneszánszát éli világszerte. A kenderbetonjurta az ősit újítja meg a XXI. század igényei szerint, ráadásul kiválóan szigetelt, természetes és öko-pozitív. Egy kenderbetonjurta lehet élő, megvalósuló szimbóluma annak az összefogásnak, amivel olyan módon gyógyítjuk a környezetünket, hogy akinek tetszik a körforma, az ilyet épít otthonként vagy közösségi térként. Évek elmélyült szellemi gyakorlása segített tisztáznom, hogy a férfiúi kiteljesedésem útja ezen összefogás kovácsolása. Építsünk tehát kenderbetonjurtákat! Legyenek ezek korunk újra felfedezett, legtermészetesebb épített terei, melyeknek megvalósítási fortélyait közösségként egyre gazdaságosabbá, önállóan kivitelezhetővé tesszük és megosztjuk, hogy gyermekeink részére az otthonteremtés legyen egy játszva is eltanulható próbatétel, az évtizedekre való eladósodás alternatívájaként.

https://fundrazr.com/hempcreteyurt

Hálás köszönetem a támogatásért!