Az elképzeléseim a kenderbetonjurta mellett egyre szilárdabbak, annyi változás történt, hogy a lélekfákat (amik a tündököt, a középső kör tetőablakot befoglaló szerkezetet – és ezáltal a tetőzetet, megtámasztják) kihagynám. Valahogy így (de nem teljesen, mert ez a belső forma sokszög alakú)… És a szarufák sem lesznek láthatóak, csak a lapjuk, mert közte szigetelőanyaggal lesz kitöltve.

No de a statikai kérdés: vajon hogy lehet ezt gazdaságosan megoldani? Az az elképzelésem, hogy 10m átmérőjű hasznos kör belső tér, erre kívülről rájön 45-50 cm falvastagság körbe. Méterenként egy szarufa és megtámasztó gerendázat (belmagasság még kérdéses, de 270 cm körül látom), ugyanabból a 7,5x15cm-es gerenda-anyagból, alul kenderbetonnal megerősítve. 32m körüli a kör kerülete és 32 db ilyen szerkezetet kellene készíteni, pontosan kivágva és illesztve, felül a tündököt tartva. Valahogy így:

A nagy kérdés, hogy a képen kérdőjellel is vázolt terhelés-elosztásra és kifelé ható erők megfogására megfelelhet-e például egy hajózásban is használt vastag kenderkötél, amit a kenderbeton-massza fog befalazni, ezáltal lezárni és tűzbiztossá tenni? Lehet-e leegyszerűsíteni a statikai méretezést és ezzel a teljes kivitelezést? Elképzelésem szerint így könnyen meg lehetne valósítani a szerkezetet. A jurtát így fogja össze a lélekkötő, ami a jurtában a lelket tartja… Hitem szerint egy kenderbe betonozott, megfelelően méretezett kenderkötél sokszáz évig bírni fogja az idő múlását, de ezt hatóságilag is engedélyezni szükséges!